Csírátlanítás

Csírátlanító berendezés alkalmazási területe:

Fűszerek, szárítmányok (fűszerpaprika féltermék, zöldség) csíraszámának csökkentése gőz segítségével, majd a csíra-szegényített anyag visszaszárítása kezdeti nedvességtartalomra és eközben a termék lehűtése. A berendezés alkalmas az alábbi fűszerek csíraszegényítésére (bors, kömény, koriander, mustármag, stb.). A berendezés előnye , hogy a csíraszám csökkentése csupán gőzfejlesztő által előállított gőz segítségével történik, így nincs szükség vegyi, radioaktív, vagy mikrohullámú anyagra. A berendezés teljesítménye 130 kg/óra (fűszerpaprika féltermék esetén).

 
Csírátlanító berendezés működése:

A berendezés folyamatos üzemű. Felhordó csiga segítségével jut a kezelendő anyag a gőztérbe, az áthaladó anyagmennyiség fokozatmentesen változtatható egy frekvenciaváltó segítségével. Az alagútban egy továbbító csiga viszi az anyagot a kitápláló nyíláshoz. A hőkezelő alagút dupla falú kialakításának köszönhetően, a gőzgenerátor által előállított nagy nyomású, magas hőmérsékletű gőz fűti az alagút palástját, ami átadja a hőt a hőkezelendő anyagnak, ezáltal a mikrobák száma csökken. A sterilizált anyag visszahűtése egy csigában történik, ventilátorok által előállított levegővel. Ezután a termék egy lezsákoló állomásra ér ahol a csomagolás történik. A hőkezelő optimális terhelését az adagolócsiga, és a hőkezelő alagút továbbító csiga fordulatszámának állításával lehet biztosítani. A berendezés minden anyaggal érintkező felülete rozsdamentes anyagból készült. A gőztérben a hőmérséklet és a gőznyomás szabályozható. A végtermék nedvességtartalmát folyamatosan ellenőrizzük.